قدمت نام کُلباد

ساخت وبلاگ

بر اساس منابع تاریخی می توان گفت که نام کلباد، نخستین بار در کتاب «تاریخ بناکتی » که در سال 717ق تألیف گردیده، آمده است. بناکتی، در کتاب خود در مبحث خلفا و سلاطین معاصر « اوکتای قاآن » کلباد، را یکی از خواص و نزدیکان مغولان برشمرده که همراه «جینتمور » از سرداران مغول برای ایل کردن قلاع مازندران وخراسان به مازندران آمده و پس از مطیع کردن اهالی این ایالت، اسپهبد نصرت الدین کبود جامه، قسمتی از دهات و املاک کبود جامه را از حدود روستای قلعه پایان امروزی تا شهرستان کردکوی به کلباد تفویض نمود و نام وی بر روی این منطقه تاکنون باقی وجاری است. (بناکتی، 1348 ،385 ) در سفرنامه « استرآباد و مازندران »، درباره ی بلوک کلباد چنین آمده : « از جر کلباد که بگذریم، داخل در بلوک کلباد است و راه خیابان به دامنه ی کوه واقع می باشد که در این راه، باغ توت و انار بسیار است و در کنار رودخانه «کُرَند» معدن مس و آهن و سُرب وجود دارد.( میرزا ابراهیم، 2535 ،79 )

بلوک کلباد شش قریه دارد : 1- لیمراس (لمراسک ) 2 - تیرتاش 3- تیله نو 4- سراج محله 5- خورشید کلا 6- گلوگاه. یکهزار و هشتصد و بیست (1820) خانواده و سیصد (300) تفنگچی به دیوان اعلا می دهند، که یکصد (100) نفر از طایفه ی ایل عمرانلو، دسته ی محمدمهدی خان پسر شاهقلی خان است و طایفه ی ایل عمرانلو را آقا محمدخان از قرا داغ و قراباغ و شکّی آورده و در گلوگاه سکنی داده است. (مکنزی، 1359، 143) محدوده ی کلباد، در دوره های زمانی مختلف دستخوش تغییر بوده است. در ابتدای نامگذاری نام کلباد بر این منطقه، از قلعه پایان امروزی تا شهرستان کردکوی و زمانی از روستای لمراسک تا جرّ کلباد بوده و همان گونه که «مکنزی» در کتاب خود آورده: « امامزاده احمدِ ( بلند امام ) لمراسک حد بین اشرف و کلباد است و از لمراسک تا جر کلباد، محدوده ی منطقه کلباد بوده است .« (همان،142) و امروزه از روستای مهدیرجه تا روستای سراج محله می باشد .

تاریخ نگار...
ما را در سایت تاریخ نگار دنبال می کنید

برچسب : قدمت, کلباد, لمراسک, جر کلباد, گراودین, نامیه, نویسنده : سیدحسین اظهری لمراسکی hosseinazhari بازدید : 1916 تاريخ : چهارشنبه 30 تير 1395 ساعت: 13:24